Sommarnöjens textlogotyp

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK

Skillnader mellan fritidshus och permanenthus

Vi får ofta frågan om skillnaderna mellan fritidshus och permanentboende och om våra hus kan användas året runt.

Alla våra hus är vinterbonade och du kan bo i dem året runt. De senaste åren har många valt våra hus för permanentboende. Trots detta har vi valt att kalla våra hus för fritidshus. Skälet är att vi då kan utforma dem precis som våra kunder vill ha dem.  Läs mer om att bygga fritidshus här.

Vilket hus man väljer att söka bygglov för och hur man i ett senare skede väljer att använda det är två separata frågor. Det är tillåtet att flytta permanent till ett hus där bygglovsansökan angav fritidshus. Och det går såklart utmärkt att fritidsbo i ett hus som i bygglovet kallades permanenthus.

Det finns skillnader i Boverkets krav på hus som ansöks som permanenthus och som fritidshus. De viktigaste är följande:

  • Fritidshus omfattas inte av Boverkets energikrav vilket ger större frihet att ha stora glasytor och välja det uppvärmningssätt man själv önskar.
  • Fritidshus har färre regler om invändig utformning. Utan tillgänglighetskrav och specifika regler om hur olika funktioner ska se ut kan fritidshus ha mindre kök och badrum, fler och mindre sovrum samt större allrum i ett litet hus än vad som skulle godkännas för ett permanenthus.

Är du intresserad av att använda ett hus från Sommarnöjen som permanentboende kan du söka det som fritidshus och senare flytta in permanent. Alternativt hjälper vi dig att göra de anpassningar som krävs för att huset ska uppfylla bygglovskraven för ett permanenthus.

En detaljplan kan inte hindra att människor att flytta in permanent i sina fritidshus. I områden där kommunen vill stimulera permanentboende kan planen dock ange att nya hus ska vara permanenthus eller ge mer generösa byggrätter för permanenthus än för nya fritidshus.

Om våra hus ska ansökas som permanenthus adderar vi normalt 50 mm extra isolering i golv och tak, monterar ett vattenburet uppvärmningssystem och gör en energideklaration. Vi justerar också planlösningen vilket innebär att en del modeller får något större badrum och sovrum och bredare innerdörrar.

De flesta som väljer våra hus för permanentboende väljer dock att söka bygglov för fritidshus då de föredrar flexibiliteten som det ger. Redan i standardutförande har våra hus bättre isolering än de flesta permanenthus som är byggda på 1900-talet. Beroende på var i landet ditt boende ska vara kan vi addera isolering och alternativt värmesystem efter dina önskemål.

Publicerad: 2021-11-14


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress