Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer om användningen av cookies och hur du kan anpassa dessa.

OK
Om oss

Om oss

Sommarnöjen startades 2008 av Tomas Riesenberg Tjajkovski, Karin Wiljander och Peter Erelöf. Tomas ansvarade för design och utformning, Karin för inköp och inredning och Peter för byggnation och projektedning. Alla tre har själva sommarnöjen i skärgårdsmiljö – på Husarö, Dalarö och Skogsö.

2014 kompletterades det lilla sortimentet av exklusiva och platsbyggda sommarhus med den första kollektionen av modulbyggda hus som kom helt färdiga till kunderna.

Idag har Sommarnöjen en organisation med tolv medarbetare och två husfabriker. Varje vecka levererar vi nya hus över hela landet.

Sommarnöjen är fortfarande ett partnerägt företag där alla delägare är aktiva i verksamheten. Det ger ett långsiktigt perspektiv, både på husen vi bygger och relationerna vi skapar.

Vi samlar arkitekter, inredare, konstruktörer, projektledare och transport- och markspecialister under ett och samma tak. Det gör beslutsvägarna korta och vi kan lösa problem ur många synvinklar, som ett integrerat team.

Vår arbetsplats är unik i branschen. Med två tredjedelar kvinnor, bakgrunder från olika länder, skilda utbildningar och en informell företagskultur finner vi ofta nya vägar. För oss själva och för våra kunder.

Att bygga fritidshus

Att bygga ett hus på landet kan kräva minst lika mycket tid och ge lika mycket bekymmer som att uppföra en permanentbostad. Sommarnöjen gör processen mycket enklare. Oavsett om du vill skapa ett helt skärgårdshemman, ett fritidshus för hela familjen eller komplettera med en bastu.

Ett lantställe är den fasta bostadens motsats. I staden bor plikterna och kraven och vardagens futtigheter. Den är yvig och högljudd. Som kontrast ska fritidshuset vara lågmält. Detta är hus som ska underordna sig naturens premisser, inte dominera platsen de byggs på.

Ett hus på landet får sin beskärda del av väder och vind. Det kan också vara långt till hantverkare när huset behöver underhållas. Därför bygger vi rejält och tar i ordentligt med materialval, dimensioner och installationer. Allt för att ditt hus ska fungera felfritt från första dagen, och många år framåt.

Den fasta bostaden kan bytas när andan faller på. Sommarnöjen däremot, förvärvas för generationer. Det är en emotionell investering men också en som kräver ett praktiskt sinne. Byggregler begränsar storleken, samtidigt som det behövs sovplatser för släkt och vänner och öppna ytor för umgänge. Vi lägger stor möda på funktion och att ytorna disponeras efter hur huset ska användas.

Gemensamt för Sommarnöjens hus är kontakten med naturen, gedigna glaspartier och integrerade altaner. Vi använder naturliga material och lokala träslag som ger ett harmoniskt intryck. Våra interiörer är lågmälda och har hållbara lösningar. Hållbara både som i att de tål mycket och att de kommer att förbli vackra i många år.

Husprojekt på öar

Ett svart skärgårdshus på 130 kvadratmeter på Husarö i Stockholms skärgård blev Sommarnöjens första projekt. Sedan dess har vi ritat och byggt sommarhus av alla de slag vid kuster, i skärgårdar och på väglösa öar.

Ända sedan starten har vi drivit projekt vid en stor del av Sveriges kuster. Idag står Sommarnöjens hus över hela landet. Vi har byggt fritidshus på stora öar liksom på ensliga kobbar i ytterskärgården. På öar med och utan fast förbindelse och på de mest svåråtkomliga tomter. Vi har använt arbetsbåtar, pråmar, helikoptrar, fyrhjulingar och handkraft för att få våra hus på plats.

Vi sköter helheten

Resultatet har blivit lantställen i samklang med naturen. Ofta har vi hållit i hela projekt och hjälpt våra beställare med bygglov och strandskyddsdispens, brunn eller avsaltningsanläggning, trekammarbrunn eller reningsverk, altaner och bryggor. I mindre projekt kompletterar vi befintliga hus med gästhus, bastuhus eller sjöbodar.

Rejäl konstruktion

Lantställen byggs för generationer och utsätts för väder, vind och slitage av familj och vänner. Samtidigt är det ofta långt till hantverkare och krångligt att få saker lagade eller utbytta. Därför bygger vi våra hus i lite rejälare material än de flesta andra hus. Dimensionerna är kraftiga och träytorna är massiva så att de tål att slipas många gånger. Konstruktionerna är beprövande och all inredning – som vitvaror och badrumsporslin – håller hög klass. Inte för att det är lyxigt, utan för att de ger ett bekymmersfritt ägande.

Logistik

Att bygga kvalitetshus i skärgården med fasta leveransdatum och priser kräver lång erfarenhet, god planering och fungerande logistik. Vi har ett brett kontaktnät när det gäller transporter och kunskap att finna rätt samarbetspartners på platser där vi ännu inte arbetat.

Platsbyggt eller modulbyggt

Vi kan bygga våra arkitektritade platsbyggda hus på alla slags öar. Med vår byggmetod och våra flexibla hantverkare blir huset endast måttlig dyrare än på fastlandet. Den enda kostnad som tillkommer är transporten av material till ön.

På tomter som ligger nära en väg på ön kan vi också leverera våra prisvärda modulbyggda hus, Sommar. Då tar vi färdiga husmoduler till ön med en arbetsbåt, transporterar dem vidare med lastbil och lyfter dem på plats med en mobilkran som vi också tar med båten. Vi kan också leverera modulhus till öar utan väg till tomten om tomten kan nås från sjön. Då lägger arbetsbåten till vid stranden och lyfter direkt till önskad plats.

Våra modulhus kan lyftas runt 30 meter och vi kan också anpassa husen till mindre moduler så att de kan lyftas upp till 50 meter från väg eller båt. Totalkostnaden från sjöleverans är beroende av var ön ligger och hur långt huset ska lyftas. Oftast betyder det en god besparing jämfört med att bygga motsvarande hus på plats.

Projekt över hela landet

Sommarnöjens projekt är både stora och små. De omfattar kompletta lantställen för hela familjen, mindre gästhus, bastuhus för vintern, ateljéer för sommaren eller fritidshus för användning året om. Du finner våra hus längs kuster och på små öar. Inne i landet och i djupa skogar.

Varje projekt har sin unika utmaning och kreativa lösning. Här är några av våra genomförda projekt uppdelat per region Mitt, Nord, Syd, Väst och Öst.

Klicka på kartans regioner för mer info.

Vad är ett sommarnöje?

Den första gången ordet sommarnöje dyker upp, är i A.F Dalins Ordbok öfver svenska språket på 1850-talet. Där sägs sommarnöje vara ”ett ställe på landet där man för sitt nöje tillbringar sommartiden.” Men fenomenet är dock äldre. Redan på antiken valde de som kunde, att balansera stadslivet med att vistas på landet.

Till en början var detta förunnat de välbeställda och bara dem. Men med tiden började allt fler kunna skaffa sig ett andra hem på landet. Ett sommarnöje. På senare år har sommarlivet förändrats. Nya aktiviteter och förväntningar kräver mer avancerade hus, som kräver sitt av arbete och underhåll. Samtidigt som livet i staden blivit alltmer intensivt.

Så det är en viktig roll de ska fylla, sommarnöjena. På några flyktiga veckor ska livet komma ifatt. Samtidigt som man ska träffa släkt och vänner. Då ska inte renoveringar och byggnationer ta platsen och stjäla syret.

Vi vill återställa sommarnöjet till vad det en gång var. Ett nöje, om sommaren. Eller året runt om man så vill. En plats där man kan umgås och hinna tänka en och annan onyttig, och just därför vacker, tanke.

Vill du hellre prata med oss?

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp inom kort.

Alternativt skicka oss din fråga eller boka ett personligt möte så svarar vi skriftligen.

E-postadress

Nyhetsbrev

Vill du få senaste nytt om fritidshus och Attefallshus?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress*