I den pittoreska byn, Fiskars, ca en timme väster om Helsingfors samlas folk från hela världen för att uppleva konst, design och arkitektur. Byn är känd för sitt järnbruk som utvecklats till världskända företaget Fiskars. Sommartid lever Fiskars upp som turistort med hantverk, design och konstverksamhet.
2020 invigde Luovi Productions för första gången Fiskars Village Art och Design Biennale. 2022 är biennalen tillbaka igen med högre ambitioner än någonsin. Nu finns tre huvudutställningar och spännande parallella program.
Utställningen, Hidden – sinnenas former, handlar om sinnesintryck. Vackra träskåp som spelar när man öppnar dem, en otroligt vacker installation av torkade, rosa blommor som sakta snurrar och skapar en vacker upplevelse av ständigt föränderligt ljus. Den klassiska dörrknackaren har fått en designrevansch som man blir väldigt sugen att utsmycka våra sommarnöjen med.
Ett bord när tusentals små järnkulor rullar och skapar nya mönster i oändlighet samtidigt som ljudet påminner om vågor som slår in på en strand. Utställningen är fascinerande och påminner mig om hur viktigt det är att alla kroppens sinnen tar in omgivningen. Det får mig att fundera, hur låter våra hus? Hur känns det att dra handen över finsågade snickerier och gå barfota på solvarma golvtiljor? Doften av tjärfärg och trä i ett alldeles nytt hus vill jag bevara för alltid.
Nästa utställning, House by an architect, befinner sig en kort promenad bort längst ån. Här är sex minihus uppställda. Det går inte att ta miste om vårt gröna Sommarnöje som står i mitten med en stor altan i nivåer framför. Huset är inrett av designern, Joanna Amemori Koskinen, från Artek i samarbete med kuratorn för hela utställningen, Ulla Koskinen, grundare och chefredaktör för tidningen Asun.
De andra fem husen inspirerar med sin arkitektur. Kore-kojan formgiven av Studenter från Aaltouniversitetets trästudio, har ett sovloft mitt i rummet med ett takfönster som ger ett fantastiskt ljusinsläpp och man kan lätt se framför sig hur det skulle vara att ligga här en stjärnklar kväll.
Huset Ufo, från Ateljé Sotamaa, ser just ut som en svart, slutet ufo från framsidan men bjuder på en desto ljusare insida. Ett fönster, helt utan synliga karmar, utgör ena väggen och taket är till stor del gjort av glas. Det ger rummet en mäktig känsla och man kan lätt drömma sig bort och se en vacker skärgård breda ut sig framför. Huset, Hammoc, av Aslltk är byggt av kraftiga timmerväggar. En smart arkitektur skapar en inre miniträdgård med en stor grön rododendron vid sidan av den minimalistiska sängen som är husets ända möbel.
Samtliga hus har många smarta lösningar för små utrymmen. Gemensamt för de alla är de stora glaspartierna som ger en känsla av att husen är större än vad de egentligen är. Förutom den gröna färgen är Sommarnöjens hus inte det mest uppseendeväckande huset på utställningen. Men det är utan tvekan det mest funktionella och genomarbetade huset. Som besökare fascinerad man av finishen och att ingen detalj verkar ogenomtänkt. Men så är vi också det enda huset som byggts många gånger förut. Som förfinats och ritats om. Som testats och utvecklats och förnyats inom stränga ramar.
Den tredje huvudutställningen är, U-joints: Knots & Knits, som uppmärksammar formgivningens och arkitekturens olika skarvar som annars oftast döljs som en del av designen. Utöver de tre huvudutställningarna så finns ett gediget parallellt program.
Vi åker härifrån med mycket inspiration och lust att fortsätta vrida och vända på vår arkitektur. Går det att sätta in stora takfönster som håller våra lyft? Går det att göra karmlösa fönster? Kanske en ljusgård eller miniträdgård i mitten av ett hus? jag vet bara att när Sommarnöjen presenterar en ny modell eller utveckling så kommer den vara genomtänkt i minsta detalj.
Utställningen pågår ända till 4 september, passa på att åka dit! Har du tur så kommer även ett sjunde hus hunnit komma på plats då.
Läs mer om Fiskars Village Art & Design Biennale >