Bostadsminister Andreas Carlsson besökte vårt Attefallshus för att diskutera hur regelverket kring Attefallshus tillämpas hos kommuner och Länsstyrelser.
Det var värdefullt att tillsammans med ministern och hans sakkunniga gå igenom exempel från de hundratals processer med bygganmälningar, bygglovsansökningar och strandskyddsdispenser som vi har hanterat åt våra beställare. Vi ser hur möjligheterna till Attefallshus skiljer sig åt beroende på var i landet du vill bygga. Kommuner gör ofta egna och sinsemellan olika tolkningar av undantag. Vi gick igenom situationer där Länsstyrelserna – med sina uppdrag inom strandskydd och landskapsbildskydd – gör förutsättningarna för Attefallshus och annan bebyggelse oförutsägbara och ofta godtyckliga.
Utifrån det diskuterade vi hur regelverket skulle kunna göras mer rättssäkert och transparent, och mindre komplicerat för den enskilde husbyggaren.
I år är det 10 år sedan vi stod på Norrmalmstorg första gången. Då tillsammans med den dåvarande bostadsministern, Stefan Attefall, som presenterade Attefallshus för första gången. Syftet med lagen var ursprungligen att öka byggandet i Sverige, och tio år efter att lagen infördes ser vi inte bara nya sätt att bygga, vi ser nya sätt att bo.
– Vi har levererat ett Attefallshus varannan vecka sedan 2014. Ett Attefallshus är inte bara ett sätt att öka värdet på en fastighet, vi har även sett hur det skapat nya sätt att bo – till exempel har det blivit ett sätt för större familjer eller vänner att dela på ett och samma landställe, och det kan också vara ett perfekt första eget boende för barnen som har vuxit ur sina rum, säger Tomas Riesenberg Tjajkovski, grundare avSommarnöjen.