Sommarnöjens textlogotyp

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK

Omtalade huset på klippan

På en avlägsen och väglös ö ligger detta unika sommarnöje. Två av världens mest besökta arkitektur- och designsajter- Archdaily och Designboom  – har båda gjort reportage om projektet. De har lyft fram hur husens form och placering anpassats till det speciella läget och den milsvida utsikten över Stockholms skärgård.

Historien började när familjen kontaktade Sommarnöjen för att skapa ett lantställe från grunden på den obebyggda tomt de just köpt. Efter att studerat förutsättningarna togs beslut om att platsbygga då det inte var möjligt att lyfta hela moduler till platsen.
Husen utformades tillsammans med Anders Berensson Architects och byggdes med material som landsattes på ön från helikopter.

Byggplatsen har stora variationer i topografi och växtlighet. Delar av tomten är låglänta med höga tallar medan andra består av branta klippor. Utöver de geografiska förutsättningarna finns också en strikt detaljplan att ta hänsyn till. På stora delar av tomten tillåts inga byggnader och på anta delar endast komplementhus.

Anders berättar:
”För att hantera alla dessa begränsningar utgick jag från ett koncept om att se huset och tomten som en sammanflätad promenad. Promenaden börjar på den högsta klippan på tomten där man ser ut över skärgården kring Sandhamn. Eftersom detaljplanen inte tillåter några byggnader här uppe utformades den istället till den perfekta uteplatsen.”

Han fortsätter:

”Från klippan rör man sig ner mot huvudbyggnaden. Husets vardagsrum och kök blir en naturlig del av promenaden. Från vardagsrummet blickar man ut mot den översta klippan och från köket ser manen ensam vindpinad tall.  Från det stora huset rör man sig sedan över en terrass i sydväst och därefter över en spång mot två mindre hus. Det ena fungerar som en gäststuga och det andra som en bastu. Spången fortsätter mellan husen och upp på en trappa till taket på bastuhuset. Här på bastutaket slutar promenaden i en utsikt över den inre skärgården i väster och kvällssolen.”

Läs mer om våra husprojekt här.

Publicerad: 2019-12-16


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress