Sommarnöjens textlogotyp

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK

Ett andra hem

Pittoresk, kroatisk semesterby eller kusten hemma i Sverige? Malin och Finn hade länge svårt att bestämma sig för var de skulle skapa sitt semesterboende. Så kom pandemin och gjorde valet enkelt. På köpet fick de inte bara ett fritidshus, de fick ett andra hem.

– Vi hade i princip bestämt oss för att köpa en lägenhet i Novigrad i Kroatien när corona kom. Jag hade till och med varit nere och lämnat ett bud, dagen efter jag kom hem bröt pandemin ut, berättar Malin.

Istället riktades blickarna mot Yngsjö i Skåne med sina långsträckta stränder och vackra tallskog. Med två tonårsflickor och hund såg de fördelarna med att vara nära både skola och jobb.

– Vi var helt överens om att vi inte ville renovera, vi har varken intresse, tid eller kunskap. Och efter lite letande insåg vi att vi inte heller skulle hitta den stuga som vi sökte, så då började vi leta efter en tomt istället, berättar Malin.

Till slut hittade paret en naturtomt på nästan 3000 kvadratmeter omringad av tallskog med bara ett par hundra meter till havet. På tomten stod tre små risiga hus från 50-talet.

– Det finns inte en arkitekt i värden som hade kunnat förvandla det till ett drömboende. Så vi bestämde oss för att riva och bygga nytt. Det var då jag kom i kontakt med Sommarnöjen och blev blixtförälskad i husstilen. De erbjöd även allt jag ville ha vad gäller enkelheten i själva byggprocessen, säger Malin.

Sommarnöjen klev in som totalentreprenör och tog ett helhetsansvar för lokala hantverkare och offerter. Husvalet blev Tidlös Sommar 80 med loft. För att utnyttja tomten så mycket som möjligt valde paret planlösningen Äng med stora fönsterpartier och altaner åt två håll.

– Vi ville ha känslan av att sitta mitt i naturen utan några väggar emellan. För oss har det handlat om att skapa en plats på jorden där vi kan komma bort från vårt stressiga liv och bara vara tillsammans med närhet till havet och skogen. En plats där kaminen alltid står varm när familj och vänner kommer. En plats där vi bara är.

Några lärdomar Malin gärna delar med sig av är vara inställd på att allt tar längre tid än man tror vad gäller godkännanden, rivningar och byggnadslov. Även om man väljer totalentreprenad behöver man vara delaktig för att undvika missförstånd.

– Som i alla projekt stöter man på utmaningar och så var det såklart även för oss. Nu när vi har vårt fantastiska hus är det dock inget som kastar en skugga över vår upplevelse. Kvaliteten och det estetiska på huset har faktiskt överträffat alla våra drömmar. Vi kunde inte vara mer nöjda!

Sedan tillträdet den femte januari 2022 har paret spenderat varje helg i huset. Traditionen har blivit att åka ut på torsdagseftermiddagen för att sedan jobba på distans under fredagen. Framåt fredagskvällen kommer tonårsdöttrarna ut, ofta tillsammans med kompisar.

– Det här livet hade vi inte fått om vi köpt en lägenhet i Kroatien. Det blev inget semesterboende. Det blev ett hem. Ett andra hem.

Publicerad: 2022-06-20


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress