Sommarnöjens textlogotyp

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK
Sommarnöjen koncept för Attefallshus 30 kvm

Attefallshus Regler

Vi får många frågor om Attefallshus och de nya reglerna som gäller sedan 2020. Här ger vi en sammanfattning av vad som gäller för de nya större Attefallshusen på 30 kvm.

Bolundare och nya regler för Attefallshus

Sedan augusti 2020 får Attefallshus på upp till 30 kvm uppföras utan bygglov, oavsett om de används som komplementbostadshus eller komplementbyggnad. Syftet med regeländringen som först kom i mars 2020 var att öka antalet bostäder, och det nya större Attefallshuset kom att kallas ”bolundare”, efter dåvarande bostadsminister Per Bolund. Sedan augusti innebär de nya Attefallshus-reglerna kortfattat att:

  • Du får bygga ett Attefallshus på max 30 kvm, eller flera hus med en total yta av 30 kvm. Tidigare var maxytan 25 kvm.
  • Attefallshus kan användas som komplementbostadshus, och sedan augusti 2020 även som komplementbyggnad, som exempelvis gästhus eller bastu.
  • Om huset ska användas som permanentboende måste det klassas som komplementbostadshus och vara fullt utrustat med badrum och kök och vara tillgänglighetsanpassat.

Nyckelfärdiga Attefallshus hos Sommarnöjen

Sommarnöjen byggde Sveriges första Attefallshus redan 2014. 2021 skapar vi Sveriges vackraste och mest välbyggda Attefallshus i vår egen fabrik. I samband med de nya byggreglerna för Attefallshus 2020 presenterade vi en helt ny kollektion av nyckelfärdiga Attefallshus på 30 kvm, för att utnyttja möjligheterna i de nya reglerna.

Vi har arbetat länge för att ta vara på det bästa i våra populära husmodeller på 25 och 35 kvm för att utnyttja det nya formatet på bästa sätt. I sortimentet har vi så klart även kvar våra populära friggebodar på 15 kvm.

Våra nya komplementbostadshus på 30 kvm har maximerad rymd och funktion utifrån det nya regelverket för så kallade bolundare. De utformas som riktiga, användbara hem – med arkitektur, materialkvalitet och inredning som passar permanentbostäder.

Vi utnyttjar också de nya möjligheterna och erbjuder nu en kollektion komplementbyggnader – gästhus och bastuhus på 30 kvm.

På Boverkets hemsida hittar du alla
regler som gäller för Attefallshus.

Uppdaterad 2021-06-28

Publicerad: 2020-01-15


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress