Reglerna kring bygglov är omfattande och kommunerna kräver idag mer handlingar och dokumentation än bara för några år sedan. Förutom generella bestämmelser har kommuner olika praxis och även enskilda handläggare kan bedöma likadana förutsättningar på olika sätt.
Varje vecka tar vi fram nya bygglovsansökningar till kommuner över hela landet. Vi för dialog med handläggare och reviderar ritningar efter lokala önskemål. Syftet är alltid att våra kunder ska få ut det bästa möjliga av förutsättningarna på sin tomt.
När behöver jag ansöka om bygglov?
Bygglov krävs nästan alltid om du vill bygga nytt, bygga till eller göra ändringar av ett befintligt hus. Det behövs också rivningslov för att riva ett hus. Förutsättningarna för bygglovet är olika om din fastighet ligger inom detaljplanerat område eller utom plan. Reglerna för bygglov hittar på här på Boverket >
Vad är en nybyggnadskarta?
För att uppföra en huvudbyggnad eller större tillbyggnad krävs oftast en nybyggnadskarta som beställs från kommunen. Den visar fastigheten i detalj och innehåller markförhållanden, höjder, gränser och vatten och avloppsanslutningar. Att få kartan levererad kan ta någon månad så det är viktigt att beställa den i god tid innan bygglovsansökan ska påbörjas. Kommunen tar ut en avgift för kartan utöver avgiften för bygglovet. För bygglov för mindre tillbyggnader och komplementhus räcker ofta enklare kartor.
Vad innebär ett startbesked?
När du har fått bygglov får du inte påbörja arbetet förrän kommunen har gett ett startbesked. För att få ett sådant skickar du in förslag till en kontrollplan och de tekniska handlingar som kommunen önskar. Om kommunen kräver behöver du också ett färdigställandeskydd. När detta är godkänt får du ett startbesked. Bygget ska då påbörjas inom två år och vara färdigt inom fem år.
Vad innebär slutbevis och slutsamråd?
När arbetet är färdigt behöver du ett slutbevis för att få flytta in i huset. Inför det kallar kommunen till ett slutsamråd på byggplatsen med dig och din kontrollansvarige. Ni ska då kunna visa dokumentation över arbetets utförande, hur kontrollplanen har uppfyllts och att byggnationen uppfyller du krav som kommunen har ställt upp.
Låter det komplicerat? Med vår tjänst Totalansvar sköter vi hela processen och du behöver inte tänka på något själv.