Sommarnöjens textlogotyp

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK

När ett hus inte räcker till

Precis vid promenadstråket i Rammsjöstrand hittade Anna och Jan en tomt med ljuvlig utsikt över fjärden, fiskebodarna och fyrtornet. Men hur gör man när man vill njuta av utsikten men samtidigt skydda sig från insyn?

Anna och Jan har levt många somrar i släktens sommarhus på Bjärehalvön men längtade efter något eget. När de väl hittade tomten ovanför fiskehamnen från 1800-talet var valet enkelt. Det gamla sextiotalshuset fick rivas till förmån för ett nytt. Eller, för att vara exakt, för tre nya huskroppar.

– Vi läste en artikel om Sommarnöjen och kände att husen hade just den stil vi sökt efter. Vi har länge bott i en arkitektritad villa med stora fönsterpartier och visste att vi ville ha just det, säger Jan.

Efter ett första samtal åkte Sommarnöjens representant och arkitekt ut till Bjärehalvön för att uppleva tomten på plats. Förutom det självklara – med obrutna fönsterpartier mot havet och solnedgången – var önskemålet att huset skulle skapa en skyddad miljö för paret och deras vuxna barn med partners och hundar.

– Arkitekten tog med sig våra tankar och återkom med ett förslag där hon förädlat våra idéer, säger Jan.

Lösningen blev inte ett hus, utan två.

Den stora husvolymen på 100 kvm är social, skärmar av huset mot bygatan och blickar fram mot havet. Den privata volymen på 50 kvm skärmar av huset mot grannarna. De båda huskropparna knyts ihop av en välkomnande entré i glas från vilken husets båda delar öppnar sig.

Fördelen med att bygga samman flera volymer är att funktionerna kan separeras och placeras där de passar bäst. Den ena delen av huset kan maximera utsikten medan den andra kan sluta om och skärma av. Den gemensamma delen i Anna och Jans hus är renodlad och öppen då den inte behöver störas av personliga prylar medan deras privata utrymmen är mer intimt utformade, så att respektive par kan sätta sin egen prägel.

– ”Ett däck kan aldrig bli för stort” brukar man säga, och så är det verkligen! Vår altan är enorm och binder samman husen och vinkeln mellan husen skapar en känsla av innergård. Vi valde även att förlänga taket på den ena huskroppen och skapa en skyddad plats i kvällssolen. Från däcket ser vi Kullens fyr tändas på kvällen.

Målet var att fira midsommar i huset, och dagen innan midsommarafton fick paret tillträde.

– Hela den här idén med att leverera färdigbyggda hus i moduler är verkligen smart!

I två år har de nu hunnit njuta av huset och utsikten över fiskebodarna, vikens blåa vatten och Kullahalvön på andra sidan.

Välkommen på visning av detta hus
13 november – 12.00-15.00
Anmäl dig för att få adressen
senast fredag 11 november.

Anmäl dig här >

Text: Sofia Zetterqvist, Foto: Hanna Skoog, Styling: Style Icons

Publicerad: 2022-07-05


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress