Sommarnöjens textlogotyp

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK

Hållbarhet och miljö

Trähus har länge varit tradition i Sverige. Sommarnöjen är stolta över att kunna föra traditionen vidare. Men vi vill göra det på ett sätt som tar hänsyn till de framtida generationer som en dag tar över våra hus.

Det finns många hänsyn att ta när man bygger hus. Att också bygga genuint miljövänligt gör det mer komplext. Det finns för- och nackdelar med alla val, särskilt om man tar hänsyn till flera slags hållbarhet – ekologisk, social och ekonomisk. Materialet är kanske förnyelsebart, men behöver transporteras långt – är det då ekologiskt hållbart? Och hur påverkas människor av materialen som utvinns?

För Sommarnöjen är hållbarhet och miljö viktigt. Att vara medvetna om vilken påverkan vi har på miljön. På så vis försäkrar vi oss om att vi har den kunskap som krävs för förbättras. Att vara öppna med det tycker vi är självklart.

Minimala transporter

När man bygger hus sker det vanligen på platsen där huset ska stå. Då transporteras material dit i omgångar, från olika leverantörer och i tid för när de ska användas. De olika hantverkarna som krävs för ett färdigt hus – snickare, elektriker, rörmokare, plåtslagare, takläggare – åker till jobbet dagligen. Fritidshus byggs ofta i naturen, en bit bort från städerna där materialen köps in och hantverkarna bor. Därför blir det många transporter, för både människor och material. Och nästan alltid med bil. Det är inte den mest miljövänliga byggnadsprocessen. Med Sommarnöjen ser det annorlunda ut.

Majoriteten av våra hus byggs helt färdiga i vår fabrik. Då transporteras allt material till en plats där det sätts samman i en skyddad miljö. Personalen har sina hem i nära anslutning till fabriken. Att bygga helt i fabrik gör att CO₂-utsläppen från transporterna minskar dramatisk jämfört andra byggmetoder. Vår personal får dessutom arbeta nära sina hem samt mer och mer förutsägbar tid med sina familjer.

Från vår fabrik levereras våra hus med en enda transport. Nyckeln i dörren. Ditt lantställe blir inte till en sliten byggarbetsplats, då huset smidigt lyfts på plats med kran. Skonsamt för miljön, både globalt och lokalt.

Kräsna materialval

Vi försöker använda material som är naturliga, giftfria och förnyelsebara. De material vi väljer möter såklart också kraven svenska byggkrav. Fasaderna målas med tjärvitriol eller naturlig slamfärg. Våra färger innehåller inte plast eller koppar, som kan vara farligt för vattenlevande organismer. I alla val av material och produkter väljer vi det miljövänligare alternativet, som t ex ekoisolering tillverkad av återvunnet glas.

Trä är det genomgående materialet i alla våra hus. Virket, som används både till golv, inner- och ytterväggar, består av furu. Ett massivt trämaterial. Förutom att trä är ett förnyelsebart material binder det koldioxid i husets väggar och golv.

Med tiden börjar livet slita på hus oavsett hur gediget byggda dem är. Därför utformar vi våra hus med även med tanke på att hur de ska fungera när de förlorat sin glans och något går sönder. Massiva golv slipas när de blir slitna och andra delar kan bytas. Du ska inte behöva ett nytt hus för att allt ska fungera. Ju längre huset kan stå, desto bättre för planeten och de som har fritidshuset som ett andra hem.

Hus som förändras med dig

Våra hus har öppna planlösningar, med stora ytor och ofta med funktionerna placerade smart längs med väggarna. Dels för att det är funktionellt, men också för att husen ska kunna anpassas efter behov, byggas om och byggas till. För vi vet att behov förändras över tid. Vi vet också att hus med fina proportioner och balanserade former uppskattas över generationsgränserna. Hus byggda med omsorg och med naturliga material vill man inte byta ut. Minnena har satt sig i väggarna.

Framöver vill vi vill skapa hus som blir ännu grönare och att det ska vara enkelt för våra kunder att göra miljövänliga val. Därför fortsätter vi utveckla snygga och klimatsmarta tillval. Förfina material och utrustning. Förenkla processerna. Ett fritidshus i taget.

Publicerad: 2018-11-06


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress