Sommarnöjens textlogotyp

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK

Gotlänningens återkomst

När familjens naturliga mötesplats på Gotland inte längre fanns kvar, tog Madeleine tag i sin egen dröm –att skapa ett socialt näste i den gotländska naturen. Men hur formar man ett hus i harmoni med det karga landskapet som samtidigt känns välkomnande?

Madeleine är uppvuxen på Gotland men bor inte längre på ön. Trots det återkommer hon ofta och tillsammans med sina barn och barnbarn har hon otaliga sommarminnen från den vitkalkade ön.

– Att vara på Gotland är att ha närheten av hav men också av det karga med tallar och enar. När min mamma sålde sitt hus och flyttade till ett litet hus i Visby försvann plötsligt familjens gemensamma mötesplats på ön. Vi längtade alla efter att komma närmare den gotländska naturen igen, berättar Madeleine.

Sagt och gjort, Madeleine köpte en igenvuxen tomt nära havet i ett orört område utanför Klintehamn. Tillsammans med sina barn och deras respektive – och kraftiga motorsågar – röjde de upp en plats där huset skulle stå. Valet av hus blev Sommarnöjens Modern Sommar 80 med planlösning Hav och interiörstil Lugn”.

– Vi är en väldigt hus- och byggintresserad familj och alla föll för hur Sommarnöjen jobbar med material, den stilrena designen och hur man aldrig tummar på kvaliteten, berättar Madeleine.

Huset är åttio kvadratmeter stort med stora glaspartier. Fokus ligger på sällskapsrummet men där finns även tre små sovrum.

– Min dotter skissade ett förslag på hur vi ville ha det, sedan tog Sommarnöjens arkitekt det vidare. Ett fantastiskt samarbete där arkitekten hela tiden var positiv till våra idéer, utvecklade dem vidare och hjälpte oss att tillsammans utforma precis det hus vi ville ha, säger Madeleine.

Processen tog längre tid än planerat men till slut stod det grå trähuset färdigt. Omgiven av vresiga enar och vindpinade tallar som om det ”bara hamnat där”.

– Vi ville behålla känslan av att befinna sig mitt ute i naturen så vi har ingen trädgård utan har istället låtit marken runt huset växa igen. Jag har sedan gått och samlat frökapslar från blommor i vägrenarna och kastat ut på tomten för att skapa en naturlig blomsteräng.

Huset är vinterbonat med en braskamin och man har redan hunnit fira två julaftnar i huset.

– Alla i familjen älskar det, konstaterar Madeleine.

Foto: Lina E Adamo @linaeadamophotography

Publicerad: 2022-01-20


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress