Sommarnöjens symbol

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK

Glasklart i Stockholms skärgård

När det gamla 1960-tals huset började läcka i taket bestämde sig Johan och hans mamma för att riva och bygga nytt. De längtade bort från furu och mörka vrår och hade egentligen bara ett enda krav på sitt nya hus: en långsida helt i glas. Något som visade sig vara svårare än de kunde ana.

– Jag var redo att ställa upp på nästan vad som helst för att få en långsida med stora glaspartier ut mot havet. Vi tittade på olika paketlösningar men saknade ofta saker i grundpriset, som till exempel vitvaror, berättar Johan.

Till slut kom de i kontakt med Sommarnöjen. Den då alldeles nylanserade arkitekturstilen ”modern” med planlösning ”sjö” erbjöd inte bara en långsida med fönster från golv till tak – utan tre.

– Vi hade inte hittat något annat som liknade det huset. Det var perfekt i all sin enkelhet, konstaterar Johan.

Problemet var bara hur det 80 kvadratmeter stora huset skulle få plats på den bergiga havstomten. Tomten är väldigt stor men utgörs mestadels av prickad mark, det vill säga mark man inte får bygga på. Huset gick därför inte att placera med långsidan ut mot havet som Johan hade tänkt sig, utan fick ställas på andra ledden.

– Istället för en sida med fönster fick vi tre och kan nu njuta av både havet och skogen. Det blev egentligen ännu bättre!

Husbygget föregicks av en lång process med ansökningar om tillstånd att riva det gamla huset, och en minst lika lång process för att få bygglov. Totalt tog det ungefär ett år att riva, ett år att leta nytt och ett år att bygga.

– Man får förbereda sig på ketchupeffekten – först händer det ingenting alls, sedan står det plötsligt ett helt färdigt hus där. All byråkrati kring att riva ett hus och bygga nytt höll på att driva mig till vansinne, så jag rekommenderar verkligen att ta hjälp av proffs. Sommarnöjen hjälpte oss med det nya huset, det var väldigt bekvämt.

Samtidigt med det nya huset kom både pandemin och en bebis till familjen. I och med den nya familjemedlemmen har interiörvalet ”ren” varit extra praktiskt. De mörka trägolven och badrumsgolven i mörkgrå granitkeramik gör att smutsen inte syns lika snabbt.

– Men mest gillar jag att min nyfödda dotter alltid kan titta ut på naturen eftersom glaspartierna går hela vägen ned till hennes nivå på golvet.

Fotograf: Alexander Gårdenberg

Publicerad: 2021-10-20


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress