Sommarnöjens textlogotyp

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK

Avspänt skärgårdsliv på Möja

Efter att Eva och Jesper flyttade från Stockholmstrakten har deras fritidshus på Möja blivit ännu viktigare. Det andra hemmet i skärgården gör att de kan återvända till miljön där de växte upp. Och med ett bekvämt litet hus som bas lockas även deras barn till skärgårdsliv.

Eva och Jesper var bland de allra första att beställa ett färdigt hus från Sommarnöjens nya huskollektion Sommar. På skärgårdsön Möja står deras klassiska Sommar 60, omgivet av betande får. Även om det är nytt och fullt utrustat ger huset en känsla av förra sekelskiftet. Träpanelen är målad i faluröd tjärfärg, wienerspröjs valdes till fönstren och taket är klätt med rödtjärat slitstarkt kärnvirke. På så vis blir det nya fritidshuset en naturlig del av Möjas enhetliga bybebyggelse. Av samma skäl valde de diskreta klassiska pardörrar istället för stora skjutglaspartier.

Husets planlösning är enkel och har stora, öppna ytor. Köket och allrummet är särskilt luftiga, där matplatsen har utsikt över ängarna och skärgårdsskogen. Altanen ligger i söderläge och den höga placeringen gör att den saknar insyn.

”Vi tyckte det var roligt att kunna hålla sig till det arkitekten ritat”, berättar Eva. ”Det var genomtänkt från början.”

Köket är litet till ytan, samtidigt som det har plats för allt som behövs. Det har fina snickerier i massivt trä, som en del av inredningen. Sovrummen liknar små kabysser och för gäster har de ett sovloft. Förvaringen är smidigt inbyggd i huset.

”Det är som en båt fast på land”, beskriver Eva.

De har inrett med möbler från Jespers barndomshem i Roslagen och loppisfynd de gjort på Möja. Köksstolarna hörde tidigare hemma i en gammal skärgårdsskola. Den sparsamma inredningen gör städningen snabbt avklarad och ger mer tid till avkoppling. Både Eva och Jesper är uppvuxna i skärgården och vana vid ett liv vid vattnet. Båtliv, paddling och vindsurfing är naturliga aktiviteter för dem. Med ett andra hem i skärgården kommer det naturligt även för nästa generation.

Vill du se mer av huset på Möja är det med i Husdrömmar på SVT här.

 

Publicerad: 2019-01-15


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress