Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer om användningen av cookies och hur du kan anpassa dessa.

OK

Sommarläkarna på västkusten

Det var arbete som ledde Anita och Magnus till det lilla samhället i Bohusläns skärgård. De blev förälskade i platsen och eftersom båda är läkare passade det perfekt att fortsätta tjänstgöra på Tjörns vårdcentral på somrarna. Genom att kombinera ledighet med jobb fick de möjlighet att växla mellan sina två favoritmiljöer – hemmet i Härjedalens fjällvärld och västkustens salta hav.

Ju mer tid de tillbringade på ön, desto mer ville de vara där. Människorna som de lärde känna fick dem att känna sig som hemma. När de efter 15 somrar fann en fin tomt var det ingen tvekan om att de skulle slå till. Genast började de söka efter husleverantörer för att få deras alldeles egna sommarviste.

Anita och Magnus föll för Sommarnöjens personliga bemötande och omsorgsfullt utformade hus. Genom att studera hemsidan hemifrån köket i Funäsdalen såg de precis vad de vill ha: ett större hus på 35 kvm med plats för allrum, kök, bad, sovrum och sovalkov. Och ett mindre hus på 25 kvm med allrum, badrum och sovrum.

– ”Vi valde till ett hus till på en gång”, berättar Anita. ”Vi har fyra barn och tyckte det var onödigt att trängas i ett hus.”

Sommarnöjens arkitekt gjorde ett platsbesök på Magnus och Anitas nya tomt för att ge råd om husens placering och orientering. En slingrig grusväg leder fram till platsen som omges av klippor och skyddande lövskog. Klättrar man upp på klipporna ser man havet en bit därifrån. Husen placerades i en L-formation för att rama in gläntan.

Det var viktigt för Magnus och Anita att färgen som användes var naturlig. Alla Sommarnöjens hus kan målas i tjärvitriol, en naturprodukt.  Den består av bara tre ingredienser; trätjära, balsamterpentin och ett grått pigment. Tillsammans bildar de en produkt som ger ett unikt träskydd som står emot fukt, samtidigt som träet tillåts att andas.

Färgen till just deras hus skiftar lite i grönt och passar in väl med berget som reser sig bakom knuten.  Träet följer hela vägen runt. Utvändigt, liksom invändigt.

I samråd med arkitekten flyttades sovrumsdörren till det större huset närmare de stora skjutglasdörrarna. Då blev det möjligt att se ut åt ännu fler håll jämfört med tidigare. Fler kontaktytor med naturen gör det lättare för dem att andas ut och ladda batterierna.

– ”Det är så man vill ha det. Superkontakt med naturen”, avslutar Anita.

Förra året tillbringade Anita och Magnus sin första hela sommar i sitt nya sommarviste. Mellan passen på vårdcentralen kopplade de av genom att ta hand om sin trädgård. Blåbär har planterats och en blomsteräng såtts. I sommar får de se platsen blomma för första gången.


Vill du hellre prata med oss?

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp inom kort.

Alternativt skicka oss din fråga eller boka ett personligt möte så svarar vi skriftligen.

E-postadress

Nyhetsbrev

Vill du få senaste nytt om fritidshus och Attefallshus?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress*