Sommarnöjens textlogotyp

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK

Utvändiga material

Våra hus byggs i nordiska träslag. Vi gör det dels med tanke på hållbarhet, dels med hänsyn till att husen ska bli en del av vår natur. Och helt enkelt för att vi tycker att det är vackrast.

Ytterpanel på våra fritidshus

Vår kollektion Sommar har en fin, slät stående ytterpanel som passar i alla miljöer. Vinter har en grövre liggande panel med vertikala linjer som ger en speciell karaktär. Om du önskar en speciell panel för att huset ska fungera tillsammans med ett närliggande hus ordnar vi det.

Slamfärg eller tjärfärg?

Som standard är granpanelen målad i traditionell matt slamfärg i faluröd, svart eller grå kulör. Önskar du mer träkänsla och att virkets ådring kommer fram väljer du Ausons äkta tjärfärg. Den finns i naturligt grånande tjärvitriol och med dova pigment som svart, brunsvart, brun, grön och faluröd.

Vilket tak ska jag välja till mitt fritidhus?

Klassisk takpapp är ett underskattat material som kommer tillbaka alltmer. Idag har det väldigt lite med papp att göra utan består av en stark och tät bitumenmatta med ytskikt i skiffergranulat. Det håller länge, fungerar även på tak med mycket låg lutning och har ett matt och diskret uttryck.

Föredrar du ett stilrent plåttak passar det bra till de flesta av våra hus. Välj mellan förzinkad plåt eller kulörer som möter dina övriga färgval, som svart, grått, ärggrönt eller falurött.

Sommarnöjen har blivit uppmärksammade för hus helt i trä. Nästan hälften av husen vi bygger har yttertak i kärnfuru. Det kallas faltak och är en beprövad byggteknik. Först lägger vi takpapp som tätskikt. Denna läktas sedan upp för att få en rejäl luftspalt. Slutligen läggs kärnvirket som med tiden blir hårt och ett extra skydd för tätskiktet under. Både faltak och ytterpanel behandlas med någon av Ausons tjärfärger vilket ger huset ett enhetligt uttryck. Faltak och plåttak går att få till alla våra hus utom de med lägst takvinkel.

Hus med låg takvinkel kan vi utrusta med sedumtak eller andra slags gröna tak. Och hus med brantare tak kan förses med tegeltak. Då dessa ytskikt är känsliga för transport levererar vi husen med underlagspapp och låter en lokal entreprenör lägga ytskiktet på plats.

Fönsterkarmar, dörrar och skjutglaspartier på våra hus

Många av våra kunder väljer att anpassa kulören på utvändiga fönsterkarmar, dörrar och skjutglaspartier till fasaden. Exempelvis blir hus i tjärvitriol ofta finast med fönster i rätt grå ton medan faluröda hus med faluröda fönster – och gärna faltak i faluröd tjärfärg – blir en vacker och samtida tolkning av det traditionella röda torpet.

Publicerad: 2022-07-02


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress