Sommarnöjens textlogotyp

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK

Renovera eller bygga nytt?

Många frågor oss om de ska renovera sitt befintliga hus eller riva och bygga nytt. De är ett val som handlar om både förnuft och känslor, om vad som är ekonomiskt klokt och vad som i slutänden blir bäst.

Att bevara och varsamt utveckla det som redan finns är tilltalande. Ofta står det ursprungliga huset på tomtens bästa plats och den där speciella känslan av landet har satt sig i väggarna. Kan du leva med husets grundläggande form och bara renovera ytskikten så är vårt råd alltid att behålla. Slipade och oljade golv och ny färg kan ändra helhetsintrycket mer än man anar.

Samtidigt behöver många äldre renoveras mer genomgripande. Taket klarar inte många år till, isoleringen i väggar och golv är dålig och fönstren drar. Badrummet har sett sina bästa dagar och köket är för trångt.

Att göra mer omfattande investeringar än vad det ursprungliga husets konstruktion klarar riskerar dock att bli en dyr affär. Att tilläggsisolera blir sällan snyggt, om det ens går. Att sätta in moderna fönster i en tunn stomme fungerar inte utan förstärkningar. Att låta bygga ett fint badrum och kök i ett hus där stomme, el och VA inte håller måttet innebär tyvärr ofta att kasta pengarna i sjön.

Har du ett äldre hus med affektionsvärde är vår erfarenhet att det är bäst att leva med det som det är och putsa till ytorna. Behöver du större utrymmen och nytt badrum och kök är det bättre att bygga ett nytt hus intill. Det kan stå separat eller byggas samman med det befintliga, kanske med en gemensam entré. Vi gör ofta lösningar där vi adderar ett nytt hus till det gamla – antingen i samma stil eller medvetet kontrasterande – och binder samman dem på ett fint sätt.

Om det ursprungliga huset saknar större emotionellt värde är det klokare att börja från början med ett nytt hus än att göra omfattande renoveringar – som att byta tak, glaspartier, addera isolering och bygga nya våtutrymmen. En renovering går sällan att lämna ett fast pris på eftersom man upptäcker nya saker allt eftersom delar i huset rivs. Den kostar oftast mer, och ofta mycket mer, än vad man räknat med. Ett nytt hus kan du få ett fast pris på från början och du kan utforma det fritt efter din smak och tomtens förutsättningar.

Publicerad: 2021-10-20


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress