Sommarnöjens textlogotyp

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK

Modul- eller platsbyggt?

Sommarnöjen grundades för att göra det enklare för människor att få vackra fritidshus. De första åren byggde vi alla våra hus på plats hos beställaren, planka för planka i lösvirke. Alla hus var individuellt utformade av utvalda arkitekter, byggda i de finaste materialen och hade en prisnivå därefter.

Under 2014 började vi investera i utveckling av egna huskollektioner och tillverkningsmetoder. Genom att etablera produktion av färdiga hus i en egen fabrik kunde vi bygga modulbyggda hus av samma kvalitet som våra platsbyggda hus, men till lägre kostnad. Orsaken är att planering, inköp, transporter och samordning av de olika hantverkarna som krävs för att bygga ett hus blir mycket effektivare.

Idag levererar vi modulbyggda hus varje vecka, året runt. Men vi håller fast vid vår tradition och uppför ett antal platsbyggda hus varje år, vart och ett unikt.

Att bygga hus som färdiga volymmoduler ger fantastiska fördelar. Det ger stor frihet i arkitektur och utformning. Det ger full kontroll på byggprocessen med kvalitetskontroller innan huset lämnar fabriken. Byggtiden på tomten blir minimal, liksom åverkan på naturen och miljöpåverkan av transporterna. Slutligen, din totalkostnad blir minst 30 % lägre än för ett likadant hus som byggs traditionellt.

Så varför bygger vi inte alla våra hus som färdiga moduler? Svaret är att det dels finns platser dit det inte går att leverera dem, dels finns det kunder med särskilda önskemål.

Platsbyggda hus är hantverksmässigt byggda. Det tar längre tid och kostar mer. Samtidigt ger dig byggmetoden full frihet att få ett vackert hus även på den mest otillgängliga plats. Eftersom materialet kommer som lösvirke kan vi använda både mindre båtar, helikoptrar, fyrhjulingar och starka armar för att få det på plats. Och eftersom det köps in separat för varje projekt kan du välja material, inredning och utrustning – ja, allt i huset – exakt efter din smak.

Alla våra husmodeller kan byggas i lösvirke men majoriteten av våra platsbyggda projekt är ritade speciellt för den enskilda platsen och kunden, och därför uppförda i ett enda exemplar. Vi bistår vi ofta våra kunder att välja det arkitektkontor eller enskilda arkitekt som passar bäst för att rita just deras projekt ­– och samarbetar med den valda arkitekten för att skapa en unik lösning. Ibland samarbetar vi istället med kundens egen arkitekt.

Våra platsbyggda projekt utförs alltid på totalentreprenad där vi sköter transporter, markarbeten och nyckelfärdigt uppförande. Till skillnad från modulbyggda hus finns inga fasta modeller eller prislistor – varje projekt planeras och prissätts efter förutsättningarna. Vid ett platsbyggt projekt bör du budgetera för åtminstone 38.000 kr per kvadratmeter byggyta för ett nyckelfärdigt hus.

Publicerad: 2021-11-20


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress