Sommarnöjens textlogotyp

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK

Naturdrömmen i Järvsö

När Thomas och Sofia började leta efter mark i sina gamla hemtrakter i Järvsö var det drömmen om orörd skog som stod högst upp på önskelistan. Så dök den plötsligt upp – en tomt med resliga tallar längs Kalvsjöns glittrande vatten, så unik att de köpte den på stående fot.

Med sin natursköna omgivning och den branta sluttningen ned mot sjön såg paret tomtens potential direkt:

– Vi köpte den faktiskt osedd. Vi hade bara sett bilder på tomten, men förstod att vi både skulle få kvällssol och nära till vattnet, säger Thomas.

Nu gällde det bara att hitta ett hus som kunde smälta in i och bli en del av skogen:

– Sommarnöjen var ett självklart alternativ, tack vare deras omsorg för detaljer och kärlek till hantverket. Samtidigt innebar deras nyckelfärdiga lösning många fördelar för oss som inte kunde vara på plats under arbetet.

Tidlös Sommar 80, med sitt markerade sadeltak, blev ett passande val för en ort som ofta får mycket snö under vinterhalvåret. En anspråkslös form som fungerar väl med övrig bebyggelse, enligt Thomas själv. Det kombinerades med interiörstilen Rå:

– Just Rå med sin oljade plywood var något som vi verkligen föll för, då vi visste att det skulle göra sig bra mot skogen.

Att inte placera huset på tomtens vackraste plats, som man ju faktiskt vill kunna nyttja, är något som de tagit fasta på:

– Vi placerade huset ganska högt och lite längre bak för att i stället öppna upp för ytor framför huset där man kan vara på dagarna. Eftersom det ligger så högt får man den där fantastiska känslan av att nästan befinna sig uppe i trädtopparna. När man kommer man från baksidan kanske det inte ser så anmärkningsvärt ut, men sedan kliver man in och ser hur huset öppnar sig på vid gavel mot naturen.

Genom att öppna allrummets skjutdörrar i glas skapas den där samexistensen med naturen som Thomas och Sofia drömt om så länge:

– På dagarna är vi väldigt mycket ute och inne i någon form av sömlös övergång. Det var också vår dröm, att ha ett hus som ger känslan av att befinna sig utomhus. Storheten med Sommarnöjens hus är just det, att det blir som ett uterum på dagen men väldigt inkapslat och mysigt på kvällen, säger han.

Hit kommer paret och deras två barn såväl sommar som vinter, men ibland åker Thomas upp ensam för att bara njuta av lugnet eller arbeta på distans:

– I många avseenden är det ett osynligt hus som man inte tänker på, utan snarare platsen och naturen runt omkring. Vissa hus kan nästan vräka sig över en tomt, men här vaggas man in i naturens ordning på ett väldigt delikat sätt.

Foto: Alexander Gårdenberg
Text: Anaïs González Cruz

Publicerad: 2022-09-20


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress