Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer om användningen av cookies och hur du kan anpassa dessa.

OK
Attefallshus 30 kvm – viktigt att veta om de nya reglerna

Attefallshus 30 kvm – viktigt att veta om de nya reglerna

Sommarnöjen byggde Sveriges första Attefallshus för nästan fem år sedan.  Idag är vi Sveriges största tillverkare av arkitektritade och nyckelfärdiga hus på 25 kvm. Vi får många frågor om vad de nya reglerna för Attefallshus kommer innebära. Här ger vi en sammanfattning av det som är viktigast att känna till.

De nya reglerna för Attefallshus

Boverket har utrett frågan om nya Attefallsregler och har lämnat förslag som innebär följande:

– Sammanslagning av de nuvarande reglerna om fristående Attefallshus på 25 kvm och tillbyggnad av huvudbyggnad på 15 kvm.

– Möjlighet att välja mellan ett fristående Attefallshus på 30 kvm och tillbyggnad på 10 kvm eller Attefallshus på 25 kvm och tillbyggnad på 15 kvm.

– Tillbyggnad beräknas på byggarea istället för bruttoarea vilket innebär att du får addera två våningar istället för en, om du har ett tvåplanshus.

– Mer omfattande lovprocess där grannar kommer att kunna överklaga Attefallshus.

Förslaget är bäst för dig som vill göra en tillbyggnad av ditt befintliga hus. Då du kan addera dubbelt så många kvadratmeter. Vill du bygga ett fristående hus får du fyra kvm extra i boarea. Dock ökar risken att bli utan hus då tillståndet blir beroende av grannar, vilket det inte är idag.

Då börjar reglerna att gälla

25 juli 2019 presenterade regeringen förslaget om det utökade attefallshuset – som fått namnet ”Bolundare” efter bostadsminister Per Bolund.

Lagförslaget innebär att komplementbostadshus ska utökas från det nuvarande 25 till 30 kvadratmeter. Lagändringarna föreslås träda i kraft redan den 1 mars nästa år. Om lagändringen träder i kraft då är vår bedömningen att startbesked från kommun kommer att ges som tidigast till sommaren och därmed kan hus levereras först under hösten.

Alla Sommar 25 går att få som Sommar 30

Många av våra kunder väljer redan idag hus på 30 kvm. Alla utföranden av populära Sommar 25 går att få i 30 kvm.

Med fyra extra kvm boyta får våra kompletta hus med kök och badrum ännu rymligare socialt utrymme, med god plats för både matplats och soffa. Den extra ytan gör också våra utföranden med separat hall och sovrum mer funktionella.

Vid sidan av vårt sortiment av Sommar 30 utvecklar vi också en helt ny byggnad. Det nya huset kommer på ett  maximera rymd och funktion utifrån det nya regelverket. Det skapas som ett riktigt och användbart hem – med arkitektur, materialkvalitet och inredning som passar en permanentbostad.

Många får lov att bygga 30 kvm redan idag

Vi får frågor från människor varje dag om när de får bygga hus på 30 kvadratmeter. När vi ser närmare på deras förutsättningar visar det sig att nästan hälften får bygga så stort redan idag.

Fler än man kan tro har outnyttjad byggrätt kvar enligt sin detaljplan eller rätt att bygga komplementhus som de inte känner till. Andra har fastigheter som inte omfattas av någon detaljplan och då prövas bygglovet fritt. Vi hjälper många kunder att få bygglov för komplementhus på 30-50 kvm, utifrån förutsättningarna på tomten

Vill du hellre prata med oss?

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp inom kort.

Alternativt skicka oss din fråga eller boka ett personligt möte så svarar vi skriftligen.

E-postadress

Nyhetsbrev

Vill du få senaste nytt om fritidshus och Attefallshus?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress*