Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer om användningen av cookies och hur du kan anpassa dessa.

OK
Attefallshus 30 kvm – viktigt att veta om nya regler 2020

Attefallshus 30 kvm – viktigt att veta om nya regler 2020

Sommarnöjen byggde Sveriges första Attefallshus för nästan fem år sedan.  Idag bygger  vi Sveriges vackraste och mest välbyggda Attefallshus och fritidshus i vår egen fabrik.  Vi får många frågor om vad de nya reglerna för Attefallshus kan innebära.

Se här ett inslag där Nyhetsmorgon besöker ett av våra Attefallshus och diskuterar nya förslaget 

I slutet av juli 2019 presenterade bostadsminister Per Bolund sitt förslag om ändrade Attefallsregler . Utifrån den information som finns idag kommer en eventuell ny lagstiftning innehålla följande förändringar:

  • Möjlighet att bygga Attefallshus på 30 kvm om huset ska användas för permanentboende (detta kallas komplementbostadshus). Det innebär hus på 30 kvm ha badrum och kök samt vara tillgänglighetsanpassade. Attefallshus med annan användning, utan godkänt badrum och kök, får vara högst 25 kvm även i framtiden.
  • Möjlighet att välja mellan dagens fristående Attefallshus på 25 kvm och tillbyggnad på 15 kvm eller ett fristående komplementbostadshus på 30 kvm och tillbyggnad på 10 kvm.
  • Tillbyggnaden på 10 eller 15 kvm beräknas på byggarea istället för bruttoarea vilket innebär att du får addera en tillbyggnad på våningar istället för en, om du har ett tvåplanshus.
  • Grannar och allmänhet kan få mer gehör för att skjuta upp eller stoppa ett bygge av Attefallshus jämfört med idag då de inte kan påverka. Hur detta ska ske ska dock utredas vidare.

Det nya förslaget ger allra störst skillnad för dig som har ett tvåplanshus på en tomt som är fullt bebyggd enligt detaljplanen. Då kan du fördubbla din tillbyggnad och addera 30 kvm fördelat på två plan.  Vill du bygga ett fristående hus med badrum och kök får du fyra kvm extra i boarea vilket ger ett sovrum, mer förvaring eller ett större allrum.

Om lagändringen träder i kraft i mars/april är vår bedömning att de tidigaste startbeskeden kommer att beviljas under sommaren. Därmed kan hus levereras från hösten 2020.

Våra hus på 30 kvm

Många av Sommarnöjens kunder väljer redan idag hus på 30 kvm. De används både som bekväma gästhus på landet eller som kompakta fritidshus för den lilla familjen.  Alla utföranden av vår populära kollektion Sommar 25 går att få i förlängd version på 30 kvm.

Fler än man kan tro har outnyttjad byggrätt kvar enligt sin detaljplan och rätt att bygga komplementhus som de inte känner till. Andra har fastigheter som inte omfattas av någon detaljplan och då prövas komplementhusets storlek fritt. I dessa fall är man inte beroende av Attefallsreglerna.

Med ett hus på 30 kvm och fyra extra kvm boyta får våra kompletta hus med kök och badrum större socialt utrymmen, med god plats för både matplats och soffa. Den extra ytan gör också våra utföranden med separat hall och sovrum mer funktionella.

Håll utkik

I samband med att den nya lagstiftningen om Attefallshus träder ikraft presenterar vi en ny kollektion av komplett utrustade Attefallshus på 30 kvm. Vi arbetar sedan länge med att ta vara på det bästa i våra modeller på 25 och 35 kvm för att utnyttja den nya storleken på Attefallshus på bästa sätt.

För de kunder som bara behöver gästhus utan kök eller badrum kommer vi presentera vidareutvecklade versioner av våra mest populära modeller på 25 kvm.

Håll dig informerad om de nya modellerna genom att beställa vårt nyhetsbrev. Så snart de är presenterade kommer de att gå att beställa omgående.

Vill du hellre prata med oss?

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp inom kort.

Alternativt skicka oss din fråga eller boka ett personligt möte så svarar vi skriftligen.

E-postadress

Nyhetsbrev

Vill du få senaste nytt om fritidshus och Attefallshus?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress*