Sommarnöjens textlogotyp

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK

Följ med på slutbesiktning

Vi sitter i en iskall båt genom Stockholms skärgård på väg till slutbesiktning. Ögonblicket då vi ska få betyg på vårt senaste hus närmar sig. Enväldig domare är besiktningsmannen.

Projektet har varit komplext. Byggplatsen är en svårtillgänglig och hög klippa på en skärgårdsö utan båtförbindelser. Huset, en Skandinavisk Sommarvilla, hör till våra mer krävande att bygga med precision.

Våra medarbetare har bott på ön i månader och arbetat hantverksmässigt i lösvirke. Förutom ett hus med alla bekvämligheter har vi installerat infrastruktur som saltvattenrening och avloppsanläggning. I denna typ av uppdrag, med många yrkesgrupper, sjötransporter och logistik kring lyft och förvaring, krävs mycket samordning för att lyckas.

Därför är besiktningen så viktig
Slutbesiktningen har stor juridisk betydelse för både beställaren och oss. Den syftar till ”att noggrant undersöka i vad mån entreprenaden uppfyller kontraktsenliga fordringar”. En besiktningsman som har utsetts av beställaren ska opartiskt granska om arbetet är korrekt och fackmannamässigt utförd.

Om det upptäcks ett väsentligt fel eller flera mindre fel ska besiktningsmannen förklara entreprenaden som icke godkänd. Beställaren har då rätt att inte betala en del av slutlikviden tills felen är avhjälpta.

Vanliga fel på nya hus
I båten läser vi om den erfarna byggnadsingenjören Charlotte Andersson. Efter hundratals slutbesiktningar har hon börjat se mönster och klassiska missar som hon stöter på vid byggen. Hon anser att de vanligaste felen är onödiga och beror på att de olika hantverkarskråna inte samarbetar.

– Det finns typiska motsättningar mellan olika grupperingar på ett bygge, elektrikern och målaren ska till exempel alltid gnabbas, berättar Charlotte.

Elektrikern brukar vara sur på målaren, men målaren förstår inte vad det handlar om. Att målaren lämnar spackel i eldosan blir elektrikern inte så glad över, konstaterar Charlotte. Hon avslöjar också hur vanligt det är med fel som uppstått på grund av att arkitekten och den som gjorde elen inte har kommunicerat. Sådant leder till extra jobb och mindre lyckade lösningar.

Den som har köpt sitt hus på totalentreprenad får felen som upptäcks i slutbesiktningen åtgärdade utan kostnad. Den som har valt delad entreprenad eller gjort vissa moment själv får dock oftast ensam betala för att korrigera missarna.

”Ett fantastiskt bra jobb”
Tillbaka till besiktningen av skärgårdshuset. I snålblåsten går vi i land och möter besiktningsmannen Bertil Bergqvist från Besiktningshuset. Tillsammans med en kollega och vår beställare undersöker han huset – grunden, taket, installationerna, våtutrymmena, inredningen. Efteråt tar han oss åt sidan och säger:

”Det är alltid kul att göra besiktning när utförandet är riktigt bra! Vi är överens om att ni gjort ett fantastiskt bra jobb. Tyvärr ser vi ganska mycket elände i branschen och det känns bra när man ser den här typen av arbete istället.”

Tillbaka i båten efter ännu en dag på jobbet. Vi har vant oss vid att inte få klagomål på våra arbeten och nästan tagit det för givet. Idag inser vi att det kanske är värt att lyfta fram. Vi ringer upp Bertil och ber lite generat om lov att få citera honom. Sedan skriver vi denna text.

Publicerad: 2015-01-29


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress