Sommarnöjens textlogotyp

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK

Premiär för moderna spröjshus

Nu inleds vår stora satsning på nio arkitektkontors egna drömhus. Först ut är innovativa Visiondivision som lyfter spröjsade fönster och traditionellt hantverk till en ny nivå.

Spröjs Series är en kollektion av samtida sommarhus med det traditionella arkitektoniska elementet spröjs som bärande idé. Men istället för att väcka associationer till svunna tider gör vi spröjsen användbar.

Under århundraden kunde glasmästare inte tillverka annat än små glasrutor. För att få in mer ljus placerades flera rutor invid varandra. Resultatet blev spröjsade fönster.

När ett visuellt uttryck existerar länge styr det våra associationer. Vi förknippar spröjsade fönster med vackra äldre byggnader – från stiliga herrgårdar till lantliga gårdar. Det gör att spröjs har fått ett signalvärde av tradition och kvalitet.

Spröjs i nybyggda hus får dock de flesta arkitekter att rygga tillbaka. De menar att en teknik som en gång var nödvändig nu blir banal utsmyckning.  När spröjs sätts på kataloghus med tveksam kvalitet klingar det falskt. Det blir inte bättre när det oftast handlar om fuskspröjs, lister som klistras på eller mellan hela glasrutor.

Å andra sidan finns kärleken till hus med spröjsade fönster kvar. Det unga arkitektkontoret visiondivision kom till Sommarnöjen och sa att ”miljoner svenskar inte kan ha helt fel”. Men de behöver ett hus som tar deras önskningar till vår tid. Tillsammans med Sommarnöjen vidareutvecklade de sin idé.

När modern form möter klassiska material och detaljer blir resultatet tidlösa hus som både smälter in och sticker ut.

 

Publicerad: 2012-03-13


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress