Sommarnöjens textlogotyp

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK

Modernism i skärgårdsnaturen

På en hög platå över Saxarfjärden skapar vi ett rymligt fritidshus för den stora familjen. Huset är utformat för att ta vara på den fria utsikten mot solnedgången, en raritet på ostkusten.

Våra beställare har bott i USA och blivit inspirerade av de modernistiska hus som växte fram där efter andra världskriget. Som The Glass House där Philip Johnson tillbringade sina helger under 58 år med sin livspartner konstkritikern och kuratorn och David Whitney. Eller Farnsworth House – Ludvig Mies van der Rohes weekendhus som väckte uppmärksamhet med sin enkla form och enda rum.

När paret köpte tomten fanns där en äldre röd sportstuga och en förfallen bastu. Familjen är stor och behöver fyra sovrum för att rymmas, liksom ett gästhus för vänner. Man bestämde sig för att riva de befintliga husen och planera platsen från början.

Vi diskuterade flera vägar framåt, bland annat att rita ett individuellt hus från grunden med någon av våra arkitekter. Valet föll till slut på vår kollektion Skandinaviska Sommarvillor. Tillsammans med skaparna, Kjellander & Sjöberg Arkitektkontor, anpassade vi lösningen efter tomten för att bevara skärgårdsnaturen med klippor och tallar.

I huvudbyggnaden prioriterade vi ett rymligt och luftigt allrum för umgänge, med utgångar och altaner i tre väderstreck. Bakom finns smarta sovhytter som gör att byggytan – trots rymden och de många funktionerna – stannar på 117 kvadratmeter.

Som kontrast låter vi familjens nya Attefallshus på 25 kvadratmeter få ett skarpt markerat sadeltak över de stora skjutpartierna. Bastuhuset vid sjön får sina mått av avståndet mellan två gamla ekar som därmed får leva kvar. Det gröna tas upp av husets sedumtak som är vackert till fasaden av grånat trä.

 

Publicerad: 2014-09-01


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress