Sommarnöjens textlogotyp

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK

Fem finner en skatt

Vad gör fem syskon bosatta i Göteborg, Stockholm och Schweiz som drömmer om mer tid tillsammans? De skapar ett gemensamt sommarparadis där alla äger allt ihop och alla är välkomna.

Två rymliga hus med var sin gäststuga, ett gemensamt relaxhus med bastu och flera skyddade uteplatser. Det blir starten på de fem syskonens livsprojekt – att förverkliga ett gemensamt sommarboende på Öland. Av en slump fanns  sammanhängande obebyggda tomter nära platsen för deras barndoms somrar på Öland. Miljön är unik och ligger på randen till ett naturreservat med öns enda raukfält och formationer som mejslats ut av havets vågrörelser.

Syskonen arbetar som författare, läkare, forskare, ekolog och entreprenör.  Alla lever olika slags liv, med och utan små och stora barn, hundar och katter. Behoven skiftar och smaken likaså. ett av syskonen fick uppdraget att ta in allas önskemål, undersöka marknaden och träffa arkitekter och leverantörer. På en stor familjekonferens, dit även en oberoende byggnadsingenjör bjöds in, jämfördes form, funktion, service och totalekonomi för olika alternativ. Valet föll på Sommarnöjen och huskollektionen Landet.

Landets rena former gör att husen passar väl att anpassa till olika krav på storlek och funktion. De diskreta huskropparna smälter in väl i ett så låglänt och känsligt landskap som det öländska. Med fasader i grånande järnvitriol och gröna sedumtak skapas ett mjukt möte mellan natur och kultur.

Efter att ha lärt känna byggplatsen tog vi tillsammans med Hermelin & Palmstierna Arkitekter fram skisser på placeringar, rumslösningar och uteplatser – och en plan för att förverkliga hela projektet.

I ett första steg skapar vi två spegelvända huvudbyggnader på 106 kvm. Kompakta sovrum och maximala sociala ytor som vetter mot utsikterna. Kryssformade volymer med noga vald inbördes placering ger vindskyddade gårdar som kontrast mot det öppna landskapet. Mellan  husen placerar vi en Landet på 36 kvm, utformad som relaxhus. Bastudel och sociala ytor i ljust trä och hygienutrymmen med grå Ölandssten (förstås).

Gästerna välkomnas i två långsträckta gästhus ur kollektionen Arjan Sauna, naturligtvis med likadana ytskikt. De kommer till Öland som färdiga volymer och fungerar också som bostäder åt vår personal under bygget.

Vi återkommer med bilder från Öland.

Publicerad: 2014-04-22


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress