Sommarnöjens symbol

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK

Vårt första sommarnöje

Ur utmaningen att bygga ett eget hus på en skärgårdsö föddes idén att hjälpa andra att förverkliga sina drömmars lantställe.

Allt startade med att Tomas Riesenberg Tjajkovski hittade en sjötomt i Stockholms skärgård. Han såg förbi den slitna sportstugan som låg på tomten och fångades av havsutsikten i väst och de släta klipporna. Det var en lugn plats där man släpper storstadens tempo.

De första åren bodde familjen i sportstugan som förvisso var söt, men inte så praktisk för en familj med flera barn. Tomas kontaktade arkitektkontoret Tham & Videgård för att få hjälp med att rita familjens nya sommarnöje. När ritningarna äntligen var klara började utmaningarna. Först att hitta en byggfirma som ville ta totalansvar, ge ett fast pris och en tidplan och sedan när bygget väl drog igång uppstod ständiga förseningar och budgeten överskreds. Till slut sa Tomas stopp och fick kontakt med projektledaren Peter Erelöf.

Peter hade lång erfarenhet av att jobba med knepiga skärgårdsprojekt och kunde bistå med både planering och personal. Peter och Tomas gjorde några konstruktionsförändringar för att underlätta bygget och där och då föddes idén som senare blev Sommarnöjen. ”Jag fick idén utifrån en önskan om en enklare byggprocess” säger Tomas. ”Dels att det skulle finnas en tydlig koppling mellan arkitektur och byggnation. Och dels att tidsramar och initial budget hålls. Jag tror det är nyckeln till vår framgång.”

2008 stod huset äntligen klart. Längs ena långsidan finns de större, sociala ytorna och längs den andra långsidan ligger mindre rum som badrum, barnrum och gästrum. En stor veranda med vackert pergolatak ger skyddade uteplatser i alla väderstreck och binder ihop den långsmala huskroppen. Inredningen är ljus med enkla raka former. Ett fåtal ljusa färger och naturliga material.

Från huset leder trappor ner mot vattnet. Nedanför dem finns bryggan, ett Attefallshus och ett litet bastuhus på 7 kvadratmeter. Både husen byggdes 2018 i Sommarnöjens fabrik och lyftes färdiga på plats från en båt.

Även om det med hus alltid behöver fixas något så är målet med tiden på Husarö att behöva göra så lite som möjligt. Helst bara ligga på solvarma klippor och lyssna på vågor som kluckar mot bryggan.

Publicerad: 2021-06-15


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress