Sommarnöjens textlogotyp

Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer

OK

Fördelar med att bygga ett attefallshus

Om du äger ett fristående hus har du rätt att bygga ett attefallshus på din tomt utan att behöva ansöka om bygglov. Innan attefallshusreglerna infördes 2014 var det vanligt att husägare byggde en friggebod på tomten som gäststuga eller för extra förvaring. 2020 ändrades reglerna för attefallshus och storleken utökades från 25 kvm till 30 kvm.
Den utökade storleken öppnade för fler användningsområden vilket gör attefallshusen till en mycket bra investering.

Använd attefallshuset som en gäststuga eller generationsboende.

Får ni ofta gäster? Börjar barnen bli så stora att de längtar efter en egen första bostad? Eller funderar ni på fördelarna med ett generationsboende? Ett attefallshus på tomten kan vara den perfekta lösningen.
Till skillnad från en friggebod får man inreda ett attefallshus som en året-runt-bostad. Om man planerar att använda sitt attefallshus som en permanentbostad så måste vissa regler följas. Det ska exempelvis finnas utrymme för både kök och badrum och bostaden måste vara tillgänglighetsanpassad. Läs mer om vilka regler som gäller för permanentboende här . Alla våra kompletta hus med kök och badrum uppfyller de krav som ställs på Attefallshus för permanentboende. 

Att hyra ut sitt attefallshus

Många väljer att hyra ut sitt attefallshus för att på så sätt få in en extra inkomst. Om man bygger ett attefallshus med intention att använda det som en uthyrningsbostad finns det särskilda regler som kan vara bra att ha koll på.
Om du till exempel bygger ett attefallshus och planerar att hyra ut det några veckor om året har du rätt till ett schablonavdrag på upp till 40 000 kronor per år. Vilket innebär att du enbart betalar skatt på hyresintäkterna som överstiger den summan. Men om du bygger ett attefallshus med ambition att hyra ut det året runt har du däremot ingen rätt till schablonavdrag.

En fråga som ofta dyker upp när man planerar att hyra ut sitt attefallshus är vad som är en lagom hyra? Enligt hyresnämnden är en skälig hyra ca 4% av marknadsvärdet per år tillsammans med driftkostnader. Men hyressättningen är fri och det är upp till dig som husägare att bestämma den slutliga hyran.

Bygg ett kontor på tomten

Att arbeta hemifrån har många fördelar och vi ser nu en ökad förfrågan efter attefallshus anpassade som hemmakontor. Det blir en funktionell och avskild arbetsplats samtidigt som man har väldigt nära hem. Vi har flera smarta modeller att välja mellan så att du kan kombinera ett trivsamt kontor med till exempel extra sovplatser för gäster. Titta in hos vår kund Karin som förverkligade sin dröm om ett eget företag just i ett attefallshus på tomten.

Nyckelfärdigt attefallshus från Sommarnöjen

2014 byggde Sommarnöjen Sveriges allra första attefallshus som premiärvisades på Norrmalmstorg i Stockholm när regeringen presenterade den nya lagstiftningen. Idag erbjuder vi en mängd nyckelfärdiga och vackra attefallshus, gästhus och bastuhus på 30 kvm. Vi utformar våra attefallshus som riktiga, användbara hem – med arkitektur, materialkvalitet och inredning som passar permanentbostäder. Klicka här för att utforska hela vårt sortiment.

Publicerad: 2021-09-01


Kontakta oss

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp

Alternativt skicka oss din fråga eller mötesförfrågan så svarar vi skriftligen

E-postadress