Vi sparar data i cookies för att förbättra din upplevelse av hemsidan. Läs mer om användningen av cookies och hur du kan anpassa dessa.

OK

Attefallshus 30 kvm – men grannar får överklaga

Nu har Boverket presenterat sin rapport om nya regler för Attefallshus och andra så kallade bygglovsbefriade åtgärder.

Den viktigaste nyheten är att man ger klartecken till regeringen att lägga ett förslag för att Attefallshus ska få ha 30 kvm byggyta istället för dagens 25 kvm. Det innebär att boytan ökar från dagens ca 21 kvm till ca 25 kvm.

Storleken på tillåtet Attefallshus föreslås kopplas till storleken på den sk Attefallstillbyggnad som görs. Idag medges tillbyggnad av huvudbyggnad på 15 kvm och detta ska gälla även framöver. Dock får summan av Attefallshuset och tillbyggnaden vara högst 40 kvm. Den som har gjort en tillbyggnad på 15 kvm får därmed bara bygga ett Attefallshus i dagens storlek, 25 kvm.

Tvärtemot vad en del trodde föreslås dock storleken på Attefallshuset inte kopplas till storleken på friggeboden. Det blir därmed möjligt att bygga ett Attefallshus på 30 kvm även om man har byggt en friggebod på 15 kvm.

Reglerna kring största byggnadshöjd (4 meter) och minsta avstånd till tomtgräns (4,5 meter) ändras inte. Däremot tas den idag ovillkorade rätten att få bygga ett Attefallshus bort. Grannar får möjlighet att överklaga startbesked, något som troligen kommer att få många tillstånd att dra ut på tiden. För att markera att Attefallshus inte bara är att anmäla föreslås namnet på ansökningsförförandet att ändras från dagens ”bygganmälan” till ”ansökan om startbesked”.

2008 var Sommarnöjen först med att presentera ett sortiment på friggebodar 15 kvm och 2014 var vi först med Attefallshus på 25 kvm. Vi har ett brett sortiment med Attefallshus på 30 kvm färdigritat och kommer att presentera de nya husen i god tid innan lagen träder i kraft. Innan detta ska regeringen lägga fram ett förslag som ska på remiss varefter riksdagen ska ta ställning.

Kontakta oss gärna på Sommarnöjen med frågor kring ditt tänkta Attefallshusprojekt.

Här kan du läsa Boverkets fullständiga rapport.


Vill du hellre prata med oss?

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp inom kort.

Alternativt skicka oss din fråga eller boka ett personligt möte så svarar vi skriftligen.

E-postadress

Nyhetsbrev

Vill du få senaste nytt om fritidshus och Attefallshus?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress*